Eigen woning

Als je wil weten hoe een ontwerper denkt, kijk dan hoe hij woont?

 

Energie Efficiënt

Dit betekent een doorgedreven isolatie van 25cm. Hierdoor was de stap naar houtskeletbouw snel genomen. Wat het voordeel gaf dat ik mijn dak eerst kon bouwen, zodat de rest van de werken droog konden uitgevoerd worden.

Een compact volume, met een doordachte vorm.

De tuin is perfect gericht naar het zuiden. Door aan de tuinzijde grote ramen te plaatsen kan ik maximaal gebruik maken van de zonnewinsten in de winter.

 

Een zwart gepolierde betonvloer geeft dan weer de massa om die warmte op te slagen.


Een dakoversteek aan de zuidzijde zorgt er niet enkel voor dat bij regen ik niet onmiddellijk mijn ramen moet dichtdoen maar deze is ook een zonnewering voor de zomermaanden.


In de winter staat de zon laag, dus kan ze diep in de woning binnenvallen. In de zomer staat deze hoog en geeft schaduw op het glas.

Met de natuur meewerken

Ventilatie met warmterecuperatie.

Mijn tuin staat vol met bomen. Die zorgen voor bijkomende schaduw en afkoeling in de zomer. Geen probleem van schaduw in de winter, want dan vallen alle bladeren af en kan die zon weer diep binnendringen om mijn woning op te warmen. Hier is geen geen gestuurde zonweringen nodig aangezien ik met de natuur meewerk.

Het dak is als een vleugel, vlak aan de bovenzijde en gebogen aan de onderzijde.

Hierdoor kan ik in het dikste gedeelte van het dak de grote buizen van de warmterecuperatieventilatie kwijt. De toevoer van de lucht komt door een grondbuis uit de tuin.

Aangezien de ondergrond ongeveer op dezelfde temperatuur van 12° blijft zal deze de aangevoerde lucht opwarmen in de winter en afkoelen in de zomer.

Het dak is voorzien van een extensief groendak. Het dak neemt water op als een spons, en de verdamping zorgt voor bijkomende buffering tegen oververhitting in de zomer.

Door de lage kiepramen aan de noordgevel en de hoge ramen aan de zuidgevel open te zetten creëer ik een natuurlijke luchtstroom doorheen het hele huis. Wat een aangename koeling geeft in de zomer.

Mijn huis heeft dus als het ware een zomer- en een winterstand en ik heb geen dure energieverslindende koeling nodig, zelf niet in de warmste zomermaanden.

Hernieuwbare energie.

De zonnepanelen op de dakrand voorzien mijn woning en mijn atelier 100% van groene stroom.

Verwarming met geothermische warmtepomp

 

Mijn hele woning en atelier draait 100% op groene stroom.

De vloerverwarming in de betonvloer en het sanitair warmwater wordt voorzien door een geothermische warmtepomp. Hiervoor is in de voortuin een boring van 115m diep voorzien.

De kachel centraal in de ruimte zorgt ook voor bijkomende verwarming.
Het hout voor die kachel komt uit de tuin. Ik moet namelijk mijn bomen elk jaar snoeien om mijn zonnepanelen schaduw vrij te houden. Vrij van werk was deze keuze dus niet.
Het voordeel is, dat dit hout een minimaal aan transportkilometers heeft.

Uitgedachte op maat gemaakt meubilair.

Waarom een muur metsen, die bepleisteren en schilderen om er dan een kast tegen te plaatsen? Dan kan ik beter een op maat gemaakte kast maken als binnenwand die toegankelijk is aan 2 zijden.

Deze binnenwanden staan ook de natuurlijke ventilatie doorheen het huis niet in de weg.

Water

Met zoveel bomen en vallende bladeren had ik geen zin om dakgoten te kuisen. Het dak heeft dan ook bij regenbuien een 13 meter lange waterval in een goot op de grond.  Die moet ik af en toe kuisen, maar daarvoor moet ik niet op een ladder kruipen.

 

Al het regenwater loopt via de goot naar een regenwaterput voor recuperatie. De overloop loopt dan weer in een grindbak onder diezelfde goot teug in de ondergrond. Een oplossing met een minimum aan buizen ten gevolg.